2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

sobota 21. listopadu 2009

20 let po sametu opět "blbá nálada"

Když naši zemi ovládl komunismus, málokdo čekal, že to bude na dlouhých 40 let. Když se komunismus hroutil, málokdo čekal, že padne za pár dní. A když jsme se ocitli ve svobodě, málokdo tušil, jak hluboké morální škody napáchal.
...
Snad ještě vážnější je atmosféra ve společnosti, v níž jako by převažovalo znechucení nad radostí ze svobody. 20 let po pádu totality zjišťujeme to, co se v Bibli docela podrobně rozebírá. Že totiž když se dává svoboda, musí se dát všem, tedy těm, kdo jsou na straně dobra, i těm, kdo jsou na straně zla, a že ti, kdo jsou na straně zla, ji umějí využít mnohem rychleji a efektivněji, než ti, kdo jsou na straně dobra.
Přesto je svoboda lepší než jakákoli forma diktátu. Jak řekl kdysi Winston Churchill, demokracie je skutečně nejhorší forma vlády, s výjimkou všech ostatních, které jsme kdy vyzkoušeli. Tatíček Masaryk měl pravdu, když říkal "nebát se a nekrást", znal Čechy jako svoje boty. Dvacet let po sametu je tedy zřejmé, že pozitivní změny v naší společnosti nepůjdou shora dolů, ale naopak, zdola směrem nahoru. Za novou vlnou "blbé nálady" je totiž pocit, že my Češi máme na víc. Řekl bych, že určitě máme - jen to bude trvat opět trochu déle, než jsme čekali.

Toto není můj text, to je text poznámky, kterou jsem dnes ráno cestou do obchodního domu Ikea slyšel v rádiu, jejím autorem je pan Daniel Raus a plný text poznámky najdete zde. Jen mne ten text zaujal a chtěl jsem přispět k jeho publicitě.
Povídání o dnešní oslavě Filípkových čtvrtých narozenin napíšu později.

Žádné komentáře:

Okomentovat