2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 18. listopadu 2009

Zklamáni kapitalismem?

Pro dnešní ráno si dovoluji částečně převzít a částečně doplnit poznámku Ivana Pilného, uveřejněnou v týdeníku EURO č.46/2009, kde je uváděna v rubrice "Glosa postaršího technokrata".
Co chci citovat:
Kapitalismus je o hodně lepší než socialismus, ale představoval jsem si jej nějak líp, řekl nedávno při představení známý herec. Těch, kteří zažili jinou verzi kapitalismu než tu, ve které žijeme posledních dvacet let, ubývá. Stárnou a umírají nebo stojí jednou nohou v zemích, kde kapitalismus funguje lépe než u nás. Co chybí a přebývá „našemu kapitalismu“? Nezaměňujme jej se soukromým vlastnictvím. Soukromý majetek je podmínka pro kapitalismus nezbytná, ale sama o sobě nestačí. O majetek se musí někdo starat, jinak dopadne jako ten socialistický, který patřil všem, a tedy nikomu... Kapitalisté velcí i malí, ač se to zdá podivné, musejí pracovat, jinak majetek nevzkvétá a vypaří se. Fungovat to bude jen tehdy, pokud budou splněny některé podmínky. První je právní řád a právní jistota. Jistota, že se dočkám práva dříve než božích mlýnů a protiprávní jednání bude vždy rychle a účinně trestáno. Druhou je etika a hra fair play, kterou jsme zapomněli. Doba, kdy k uzavření dohody nebo smlouvy stačilo podání ruky, je bohužel minulostí. Podvést, ošulit, získat výhodu na konto někoho jiného je běžný způsob jednání. Je obtížné apelovat na morálku v prostředí, kde kvete nepotrestaná korupce a stává se normou. Dokončení rozkrádání státního majetku je špatně skrývaným podtextem politických hrátek kolem voleb.
Množí se hlasy, nejen u nás, že cesta k nápravě vede přes ukončení privatizace, „znárodnění“ některých komodit a zvětšení regulace. Celé sektory jako dopravní infrastruktura, železnice, vodovody, kanalizace, elektrické vedení, nemocnice, ba i chodníky by měly zůstat ve státních rukou. Bohužel stát neumí efektivně spravovat ani mateřskou školku. Regulace, která má teoreticky chránit spotřebitele, funguje podle not lobbistů. Za elektřinu platíme víc, než bychom měli, kartelové dohody diktují ceny, vývoj komunikačního trhu byl na pár let zbrzděn pod tlakem státního monopolu.
A co k tomu chci dodat:
Psal jsem panu starostovi městské části BRNO Vinohrady, v pondělí 16.11.2009, takže mail je zatím bez odpovědi.
Vážený pane starosto, vážení členové zastupitelstva,
bydlím na Vinohradech jen krátce, ale nelze přehlédnout, že na tomto sídlišti je problém s parkováním. Vím, že se radnice snaží alespoň něco málo udělat - pokud jsem správně pochopil, nyní se například před domem Prušánecká 11 chystají tři parkovací místa podélného stání.
Bohužel má tato městská část (nikoliv sama) problém s parkujícími autovraky. Proč není využit termín blokového čištění k likvidaci autovraků? V době blokového čištění najatá firma odváží POUZE ZJEVNĚ UŽÍVANÁ AUTA, neboť ví, že o ta se majitel přihlásí a zaplatí... Ale ta nepoužívaná zůstávají stát na parkovacích plochách a roste kolem nich tráva. Doslova.
Nevěříte? Pošlete někoho podívat se na Prušáneckou před školu do míst, kde je vstup do ligy vozíčkářů... (červené auto)
Nebo na Bořetickou ke vstupu do mateřské školky (žlutá Škoda Rapid bez RZ) či hned vedle na Čejkovickou (vínová Škodovka s RZ vyškovskou s prázdnými koli).
To tyto příklady nejsou vidět? Nebo je administrativně tak náročné najít vhodný postup a konat?
Jak to souvisí s předchozí citací z týdeníku EURO? No to je přece jasné, dřív sídliště "patřilo všem" a podle toho se lidé v něm chovali. Dnes patří část domů obci, která se trochu stará o zvelebování obecního majetku a domy opravuje z peněz nás všech, neboť striktní rozškatulkování rozpočtu, které by zajistilo, že na opravy a zateplení obecních domů budou putovat jen prostředky vybrané na nájemném od obyvatel těchto domů, neexistuje. Část domů patřící jejich obyvatelům (DB/OV) si musí obyvatelé zvelebit za své peníze.
Ale každopádně je na občanech, aby obci pomáhali ve zvelebování "nebytové" části majetku, například upozorňováním na nešvary. Jako jsem to učinil já. Děláte to také tak?
A promiňte, že jsem dnes po ránu v myšlenkách ve zhora uvedeném textu poněkud poskakoval a pospojoval tak pár věcí zdánlivě nesouvisejících, pro mne prostě k dnešnímu ránu patří nějak všechny ty myšlenky dohromady.

Žádné komentáře:

Okomentovat