2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 23. listopadu 2009

Převýchova zlotřilců?

Opět si dnes, vzhledem k množství práce, které mne čeká, a vzhledem k tomu, že mne cestou do Vyškova po ránu žádné jiné závažné téma nenapadlo, dovoluji si touto formou zvýšit publicitu týdeníku EURO, jehož jsem už přes deset let předplatitelem. Ostatně, článek souvisí s mými úvahami z tohoto pátku, týkající se obchodního domu Kaufland.
Takže která zpráva mne tentokrát zaujala (autor Táňa Králová, EURO č. 45/2009, strana 13, glosa):
Převýchova zlotřilců?
Zákon proti obchodním řetězcům nikomu nepomůže
Malá hádanka: Kdekdo jim spílá, snad všichni tam chodíme a utrácením je podporujeme, i když jsou zlí a nevychovaní. Proto je má napravit zvláštní zákon. Kdo je to? Kaufland, Lidl, Penny, Tesco a další nadnárodní obchodní řetězce. Sociálně-demokratičtí, komunističtí a zelení poslanci naočkovaní lobby zemědělců a potravinářů si myslí, že budou v tržním hospodářství zákonem diktovat, jak spolu mají dva partneři obchodovat. Přes prezidentovo veto prohlasovala oranžovo-rudo-zelená část sněmovny zákon, kterým nejspíš ničemu nepomůže, jen všem zkomplikuje život. Proč tyto politické strany jednoduše neradí svým voličům: Bojkotujte zlé zahraniční řetězce! Jídlo nakupujte v malých krámcích a vybírejte jen české sýry, mrkve či maso na řízky!
Je přece na dodavatelích, co si od obchodníků nechají líbit. Proč dál zaplevelovat legislativu. S novým zákonem si několik málo zlotřilců, proti kterým je ušitý, stejně nějak poradí, podobně jako na Slovensku. Zakázané bonusy převedou obchodníci po dohodě s dodavateli do cen. Třicetidenní lhůta splatnosti se obejde pozdějším vystavením faktury. A jsme tam, kde jsme byli. Kdo z potravinářů si pod sebou podřeže větev tím, že napráská svého odběratele?

Přeji hezký den.

Žádné komentáře:

Okomentovat