2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 24. listopadu 2009

Tak jsem dostal pokutu

Tak jsem včera po náročném dni v práci cestou dom dostal pokutu za překročení rychlosti (na Nosálovské ve Vyškově mi radarem naměřili 64 km/hod). A protože mne to samozřejmně vrtalo hlavou, trochu jsem se podíval na to, jak je to s pokutami a body a tak dále.
Takže předně, pokud jsem pochopil správně zdroje na internetu, můj přestupek byl řešen v blokovém řízení, tedy nikoliv projednáván v přestupkovém řízení, a tudíž to pokutou začíná a končí, neb body se berou až ve zmíněném přestupkovém řízení. Tento závěr činím na základě odkazu na serveru zde, odkud cituji (ale možná v tom výkladu nemám pravdu, kolega tvrdí, že policie ještě informaci na úřad pošle a tam mi 2 body jednoduše zapíšou do karty, aniž by mne předvolávali):
Většinu přestupků lze vyřešit buď blokově na místě, nebo ve správním řízení na úřadě. Bloková pokuta je zpravidla nižší než pokuta ukládaná ve správním řízení. Pokud souhlasíte se svým přestupkem a je Vám nabídnuta bloková pokuta, je výhodné takové řešení přijmout. Pokud jste však přesvědčen o své nevině, nikdo Vás nemůže nutit blokovou pokutu zaplatit a o přestupku se povede klasické správní řízení.
Uložení blokové pokuty je jeden ze způsobů konečného vyřešení přestupku. Aby bylo možné blokovou pokutu uložit, musí být přestupek spolehlivě zjištěn a obviněný z přestupku s tímto postupem musí souhlasit. Pokud se obviněný domnívá, že přestupek, který mu byl sdělen policistou (strážníkem), nespáchal, věc nelze řešit blokovou pokutou, policista (strážník) sepíše o přestupku oznámení, které zpravidla nechá obviněnému podepsat a umožní mu do něj se k přestupku vyjádřit (není povinností, ale je vhodné uvést důvody nesouhlasu). Dále přestupek postoupí správnímu orgánu k dalšímu vyřízení. Správní orgán přestupek posoudí a rozhodne o něm. V případě, že je přestupek obviněnému ve správním řízení prokázán, bývá sankce ze zákona zpravidla vyšší než je sazba blokové pokuty, a obviněnému je navíc ze zákona uložena povinnost zaplatit náklady správního řízení.
Jednoduše řečeno, pokud se dopustím přestupku, který je zřejmý a jasný (nedovolené stání, překročení rychlosti apod.), je pro mě výhodnější ho vyřídit zaplacením blokové pokuty, což mi ušetří peníze, ale i čas.

O výši pokuty jsem se pak přesvědčil na těchto odkazech:
1)
při jízdě v obci s maximální povolenou rychlostí 50 km/h spáchá řidič při naměřené rychlosti 51 km/h až 79 km/h přestupek dle ust. § 22 odst. 1 písm. f) z.č. 200/90 Sb. s možností uložení blokové pokuty do 1.000,- Kč.

2)
Český bodový systém obsahuje maximální, pro správní řízení i minimální výši pokuty, kterou lze uložit. Pokutu může uložit policista (do výše 3 000 Kč), správní úřad, případně soud (pokud se jedná o trestný čin). O výši udělených bodů a zákazu řízení vždy rozhoduje správní úřad nebo soud.
Překročení nejvyšší dovolené rychlosti o méně než 20 km/h v obci a o méně než 30 km/h mimo obec
bodový postih 2 body
pokuta ve správním řízení 1 500 - 2 500 Kč
bloková pokuta 1 000 Kč

3)
překročení nejvyšší dovolené rychlosti stanovené zákonem nebo dopravní značkou o méně než 20 km/h v obci nebo o méně než 30 km/h mimo obec, 2 body, 1.500 až 2.500 ve správním řízení, 1.000 bloková pokuta, § 22/1 f) bod 4

4)

Pokud pojede řidič motorového vozidla v obci, kde je podle zákona č. 361/2000 Sb. maximální povolená rychlost 50 km/h (tato rychlost může být také dopravní značkou, nejvyšší povolená rychlost, zvýšena) a policejní radar naměří rychlost 70 km/h, znamená to, že řidič překročil maximální povolenou rychlost o méně jak 30 km/h v obci, a dopustil se tím přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu nikoliv dle ust. § 22 odst. 1 písem. a) z.č. 200/90 Sb., ale dle ust. § 22 odst. 1 písem. f) cit. zákona. Policista může na místě v blokovém řízení uložit tomuto řidiči blokovou pokutu do 1.000,- Kč, tak jak je uvedeno v ust. § 22 odst. 6 cit. zákona. Pokud by byl stejný přestupek projednáván například Přestupkovou komisí Obecního/Městského úřadu, mohla by být tomuto řidiči uložena pokuta až 2.000,- Kč, tak jak je uvedeno v ust. § 22 odst. 2 cit. zákona.

Jediné, v čem se uvedené odkazy neshodují, je jednoznačnost výše pokuty. Policista použil v mém případě horní hranici (některé odkazy tuto výši uvádí nepřesně jako absolutní částku) možné pokuty.
Mno nic, dobře mi tak, nemám jezdit rychleji, než se má. Stejně asi trochu budu...

Žádné komentáře:

Okomentovat