2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 2. listopadu 2010

Co je a co není zpětná platnost zákona

Vláda asi tento týden prosadí ve sněmovně úsporné zákony
Vláda zřejmě tento týden prosadí ve sněmovně čtveřici úsporných zákonů, jejichž cílem je zajistit snížení schodku státního rozpočtu pro rok 2011 na 135 miliard korun. Poslanci je budou schvalovat ve stavu legislativní nouze... Novely v úterý dopoledne posoudí sněmovní výbory, odpoledne by už mohly být na programu schůze. Jejich schvalování ale premiér Petr Nečas očekává až v pátek. Marný bude pravděpodobně odpor levicové opozice, která minulý týden zablokovala schvalování zákonů ve zrychleném režimu tak, aby byly přijaty už k začátku roku spolu s rozpočtem... Novelou zákona o daních z příjmů chce vláda mimo jiné zdanit plat prezidenta a zrušit daňové osvobození také pro malé vodní elektrárny nebo fotovoltaické elektrárny. Politickým stranám a hnutím chce kabinet snížit o pět procent příspěvky na mandáty. V sociální oblasti chce vláda omezit vyplácení porodného jen na rodiny s příjmy do 2,4násobku životního minima. Počítá také se zachováním sazby pojistného na sociální zabezpečení, se změnami ve vyplácení rodičovského příspěvku, se zrušením sociálního příplatku či snížením příspěvku na péči v prvním stupni. Čtvrtou novelou chce vláda zdanit státní příspěvek ke stavebnímu spoření a od příštího roku jej snížit. Změny počítají s padesátiprocentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. Tato novela zřejmě skončí u Ústavního soudu, tento svůj záměr už oznámila ČSSD. Za protiústavní považuje zásah do již uzavřených smluv, podle vlády tomu tak není.

Rád bych se pozastavil nad poslední částí zprávy citované z mailového zpravodajství ČRo. Už jsem to tu sice jednou rozebíral, ale pro pořádek:
Smlouvu o stavebním spoření uzavírám v určité době za určitých podmínek a na určitou minimální dobu. Takže pokud mi někdo v průběhu trvání této smlouvy změní část pravidel, ale zároveň mi trvá povinnost plynoucí ze smlouvy dále (musím spořit minimálně to, co je uvedeno ve smlouvě po dobu minimální, danou v okamžiku uzavření smlouvy), jde o dodatečné změnění podmínek již uzavřené (platné) smlouvy, tedy o její retrospektivní změnu.
Ať si vláda říká co chce (nevím, koho ČRo přesně citoval či které prohlášení zestručnil do té jedné věty), ale ústavní soud teď jistě zcela logicky toto navržené nové ustanovení zruší. Jako zrušil jeden účelový termín voleb do PS... Doufám...
A myslím si, že tentokrát Václav Klaus nebude nic namítat, neboť patří k zastáncům logiky...

1 komentář:

  1. Zdá se, že se pletu (z mailového zpravodajství ČRo 4.11.2010):
    ...prezident Václav Klaus označil záměr ČSSD stěžovat si u Ústavního soudu kvůli zrychlenému schválení úsporných zákonů za "konec demokratického systému". O zákonech by se podle něj mělo rozhodovat v parlamentu a opozice by neměla na prohru reagovat stížnostmi u soudu. Použití režimu legislativní nouze ke schválení zákonů je podle něj "technicistní detail".

    OdpovědětVymazat