2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 14. listopadu 2010

Ospalá neděle (a Miroslav Plzák)

Odpoledne jsme uspali děti a krátce usnuli s nimi - mne pak probudil telefonát od kolegy, který nevěděl, že mám zítra dovolenou a tudíž nepojedu do práce.
Jsme s Pavlou oba poslední dobou nějací stále ospalí. U Pavly je to setrvalý stav, ale u mne je to novinka posledního týdne... Ne že bych byl předtím denně čilý stále, standardní je, že například v pátek večer na divadelním tréninku chvílema usínám únavou...

Zpráva dne: Ve věku 85 let zemřel psychiatr Miroslav Plzák
V Praze v sobotu ve věku 85 let zemřel známý psychiatr a sexuolog Miroslav Plzák. Prosnul jako populární klasik manželské terapie a zakladatel Linky důvěry. Jeho rady, jak najít správného partnera či jak "přežít" manželství jsou proto pořád vyhledávané, a jeho knížky patří mezi bestsellery. Vedle desítek populárních a odborných publikací psal také televizní inscenace a divadelní hry, z nichž nejznámější Záviš kontra Březinová se v Semaforu hrála tři roky... Plzák dokázal "suchou vědeckou práci okořenit humorem, vtipem a vytvořil manželské poradenství tak, že to mohl číst každý a přes určitý vtip se tam dozvěděl zcela zásadní pravdy".
Klinicky se Plzák mimo jiné zabýval depresemi. Mezi jeho pacienty bylo mnoho známých osobností, také herců. Odborníka na manželské soužití udělal z Plzáka rostoucí počet sebevražd začátkem 60. let a příkaz něco s tím udělat. Tím něčím se stala první Linka důvěry, k níž se inspiroval u britských samaritánů. Slouží od roku 1964 dodnes.
Ve svých názorech promítal své klinické a životní zkušenosti. Pět manželek, jak se traduje, ale neměl. Rozvedl se jen jednou a s druhou, o 24 let mladší manželkou Emou žil skoro 40 let. Vyrovnal se i s tragédii, které ani jako psychiatr nemohl zabránit - jeho syn si vzal život těsně před maturitou. Z prvního manželství má dceru Renatu, která je rovněž lékařkou. K jeho nejznámějším teoriím a základním kamenům partnerství patří pravidlo tří "S" - soucit, stesk a starost (strach). Za největší rozvraceče vztahů naopak považoval výčitky, osočování a výhrůžky.
Převzato dle ČRo, zkráceno.

Žádné komentáře:

Okomentovat