2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 11. listopadu 2010

Den veteránů

Dnešnímu Dni veteránů se věnuje ve své poznámce Ivan Hoffman a říká v ní moc zajímavou myšlenku:
...
Jsou svátky, kdy mohou politici oficiálně slavit vítězné bitvy či války. A je dost výročí, kdy se hodí za válečné úspěchy odevzdávat vojákům řády a vyznamenání. Den veteránů má jiný smysl. Nemá nic s vlastenectvím, spravedlností ani s bojem za svobodu. Je připomenutím válek v jejich marnosti. Je výčitkou těm, co války vyhlašují, výčitkou politikům, kteří rozdmýchali nenávist vedoucí k násilí a výčitkou generálům, kteří dají rozkaz k prvnímu výstřelu, od kterého se odvine lavina lidských tragédií. V den veteránů nejde o oslavu hrdinů, ale o soucit s vojáky, coby válečnými oběťmi. Není to vojenský svátek. Je to svátek protiválečný.
Vojenští "výše postavení" to sice takhle nechápou... Ale každý vidíme svět z jiného pohledu!

Přiznám se, že jsa opět zahlcen prací (kolem kurzu, přeinstalace počítače, scanování dokumentů - vše v podstatě triviální věci, ale když je něčeho moc... aneb stokrát nic umořilo i...), kdyby se o tom nemluvilo v rádiu, asi bych dnešní svátek nebral na vědomí.
Po práci odpoledne jednání na SBD, večer odreagování s dětmi... Toť můj den...

Žádné komentáře:

Okomentovat