2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 30. listopadu 2010

Komentáře IH

aneb má poznámka před dnešním divadelním vystoupením

Večer nás čeká divadelní představení. Ještě zbývá něco málo dochystat doma - kostýmy, jídlo s sebou do zákulisí (divadelní představení sice začíná v sedm, ale v zákulisí to bude cvrlikat už od čtyř), před chvílí jsem dobalil oba kříže...

Co mne zaujalo aneb Ivan Hoffman je skvělý:
Z komentáře IH Americké tajnosti na téma zveřejnění neveřejných zpráv amerických diplomatů na internetu odcituji jen malinký kousíček:

...
Postřehy diplomatů o politických prominentech jsou místy prostořeké, nicméně trefné. Že jsou diplomati na půl úvazku špioni, je stará vesta. A že američtí politikové svět pozorují a komentují s neskrývanou imperiální arogancí? Tak je tomu přeci odjakživa.
...
Hlavní poučení z masivního úniku amerických tajností tedy je, že nemá smysl dělat si jakékoli iluze o kompetenci lidí, kteří řídí svět a rozhodují o budoucnosti miliónů a miliard lidí. Je dobré vědět, že neobyčejnou mocí disponují velmi obyčejní lidé, co si o sobě jenom hodně myslí. Američtí diplomaté, co jsou zrovna na tapetě, přitom budou lepší průměr. Hrůza pomyslet, co si mezi sebou tajně svěřují ti naši!

A ke včerejšímu komentáři Finanční negramotnost někdo vtipně poznamenal něco ve smyslu: "To by mělo být vytištěno jako úvodní stránka učebnic ekonomie pro študáky středních škol."

...Nerozumíme pořádně světu financí, a proto jsme prý zranitelní.
Něco na tom bude. Ti, co jsou finančně gramotní, nás snadno zmanipulují k něčemu, na čem posléze vydělají, zatímco my, negramoti, proděláme. Otázka je, zda se za finanční negramotnost máme stydět, jako bychom se asi styděli, kdybychom neuměli číst a psát.
Když se podíváme, jak finančně negramotní byli v posledních dvaceti letech všichni naši ministři financí, což je zjevné z tohoto, jak obrovské nadělali dluhy, pak se jako amatéři asi hanbou propadat nemusíme. Důležité je, abychom věděli o tomto svém handicapu a nevstupovali naivně na tenký finanční led. Pokud totiž nemíníme trávit čas studiem finančnictví proto, abychom se naučili jiné lidi přivést na buben, a pouze sami nechceme být oloupeni, postačí dodržovat několik jednoduchých zásad pro finanční negramoty.
Předně jde o to nevěřit nikomu, kdo se snaží nám půjčit. Nikdo nám nechce pomoci, každý nás chce oškubat. Také je chyba komukoli své peníze svěřit. Nikdo je nemíní zhodnotit, každý se chystá je znehodnotit. S bankami a jinými peněžními ústavy je rozumné se zaplést v co nejmenší míře a veškerou reklamu brát jako vědomý podvod a rafinovanou lež. Z toho, co se dovídáme o světě peněz v souvislosti s globální finanční krizí, se přímo vnucuje podezření, že jsme obětí nadnárodně zorganizovaného zločinu. Před osvojením si finanční gramotnosti bychom proto nejprve měli zkoumat, zda učebnice jak nakládat s penězi nesepsali mafiáni. Nejde jen o to, umět v tom chodit. Dobré je i vědět v čem, čili do čeho šlapeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat