2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 4. listopadu 2010

Joomla - správa uživatelů a článků

Řeším problém a nenalézám odpověď:
Redakční systém Joomla! má tři úrovně "Access Level" (přístupové úrovně) článku: Public, Registered, Special. Takže k článku na webových stránkách se dostane:
  1. buď kdokoliv (Public) prostým otevřením stránky,
  2. nebo se dostane k článkům s úrovní Public a Registered, pokud má přidělené uživatelské jméno a heslo,
  3. případně se dostane ke všem třem úrovním (Public, Registered a Special), pokud má přidělené uživatelské jméno, heslo a autorská či vyšší práva webu.
Na běžných webech jsou tyto možnosti dostatečné, neboť autor (autoři) a správce (správci) webu má (mají) úroveň Special, anonymní čtenáři webu čtou úroveň Public a případní předplatitelé nějaké služby webu (pokud je tato zřízena) dostanou přidělenu úroveň Registered.

Ale jak řešit, když potřebuji "registrované" ještě naškatulkovat? Jak zřídit členění skupiny Registered na podskupiny (na stejné úrovni vedle sebe) nebo alespoň jak zřídit "Top registered" a "Common Registered", tedy registrované rozčlenit na dvě úrovně přístupu? Na to jsem dosud nepřišel...

Kolegové, kdo má s touto problematikou zkušenosti? Kdo poradí, "nakopne"... (Rady, jak to dělají jiné systémy taky nemusí být k zahození...)

2 komentáře:

  1. Samotná Joomla 1.5 toto řešení neposkytuje, proto je potřeba využít komponent, k tomu určených nebo-li ACL komponent. Jsou k dispozici na http://extensions.joomla.org/. Většinou jsou ovšem placené. Ale řešení práv a přístupů by měla řešit již Joomla 1.6!, avšak je stále ve fázi vývoje Beta.

    OdpovědětVymazat
  2. Už opět studuji komponenty (už jsem se jimi "prohraboval" dříve), i když připouštím, že jsem doufal právě v radu, kterou komponentu mám užít, jakou s ní má kdo zkušenost, protože v anglicky psaných popisech komponent si občas nejsem jist (právě díky angličtině).

    OdpovědětVymazat