2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

sobota 30. března 2013

Bílá sobota

Dnešní den jest "bílá sobota", druhý den velikonočních svátků. Bílá sobota je prostředním dnem velikonočního tridua. Večerem o Zeleném čtvrtku se zahajuje první den tridua Velký pátek, Bílá sobota je druhým dnem a triduum vrcholí o Velikonoční vigilií a neděli Zmrtvýchvstání Páně. Že se zdá být vlastně vše na Ježíšově příběhu - tedy míněna ta jeho velikonoční část, poslední večeře, Jídášova zrada, odsouzení a ukřižování - pravdivé, doložitelné a dokonce vědecky podložitelné, to osvětlil dokument Poslední den Ježíše z Nazareta.
Hezky popsaný je dnešní den v příspěvku rozhlasovém: Bílá sobota je pro věřící dnem ticha a očekávání. Hospodyňky uklízí a pečou. (Ale rádio tu dnes hrálo jen chvíli, takže jsem jej až četl.)
Že naše rodina není "praktikující", ani zdaleka neaplikujeme přesně křesťanská pravidla - děti se vírou v pravém slova nezabývají, jen příběh ukřižování Krista znají, ale vnímají jej jako jakousi pohádku, příběh z historie; já jsem ten věčně hledající; manželka, pokud vím, není ve víře "ničím" (či jak to říci, nikdy mi nebyla na toto téma schopna něco říct, prostě si jen tak "pluje životem") - a tak se u nás v poklidu dopoledne peklo kuře (ač má být dnešek posledním dnem půstu), odpoledne jsme si s dětmi hráli, a teď probíhá uspávání.
Uspávání, z něhož jsem malinko mrzutý, neboť obě děti chtěli na uspávání maminku, Lenička šla spát brzy (už se mimoděk "přešaltrovala" na letní čas) a Filípek čekal na maminku u televize - z nabízených programů jsem mu alespoň zvolil snad to nejméně "škodlivé", Jak básníci přicházejí o iluze.
Stihli jsme za celý den spoustu domácích prací, co nám na ně v týdnu nějak nezbývá čas a síla, ale tomu večeru tak nějak něco chybí...
Co, to nevím, snad cosi hledám... Odpovídá tomu i podivná směs následujících odkazů:


Podle předpovědi bude bílo zítra :-o

Žádné komentáře:

Okomentovat