2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 21. března 2011

Demografický problém?

Pan premiér Nečas nepřímo připustil, že demografické změny v příštích desetiletích, kterými vláda obhajuje reformu důchodů, nemusejí být tak hluboké, jak kabinet říká. V projevu na takzvaném Žofínském fóru uvedl, že je vždy dobré připravit se na konzervativní pesimistickou variantu. "Je to odpovědnější vůči veřejným financím i vůči občanům," konstatoval. Představa, že se objeví dramatické demografické řešení, je podle něj nereálná. Mno, co přesně zaznělo na Žofínském fóru, si jistě přečtu přesně v některém z dalších čísel časopisu EURO.
Mimochodem, zajímavý závěr: Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky tak premiér vlastně sám penzijní reformu zpochybnil.
Podle propočtů provedených na základě aktualizované prognózy demografů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Borise Burcina a Tomáše Kučery, které nedávno přinesla média, nebude podíl lidí v produktivním věku, kteří přispívají do penzijních systémů, klesat tak dramaticky, jak tvrdí někteří vládní politici. Podle sociologa a bývalého experta Věcí veřejných pro důchodovou reformu Pavla Rusého je demografický problém zveličován.
No a podívám-li se na svou rodinu, rodiny svých či manželčiných přátel (jsou to v podstatě vesměs společní přátelé, nějak si neuvědomuji, že by existovali čistě mý či čistě její přátelé), tak to rozhodně není tak zlé. Dvě a více dětí, normálně fungující partnerské vzathy... Nebo že by to nebylo zas až tak normální?


První dva odstavce příspěvku jsou vystavěny na mailovém zpravodajství ČRo, kde jsem tentokrát čerpal inspiraci. Neb Japonsko či Lybie tu už jednak zmíněny byly v předchozích dnech, jednak to bravurně zvládají jiní, třeba můj oblíbenec IH, doporučuji k přečtení: Jaderné dilema a Libye na mušce

Žádné komentáře:

Okomentovat