2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 20. března 2011

Neděle a polemika o TV Nova

Protože jsem ještě pořád na neschopence a děti by se nedostaly ven, přišla po popolední pohádce na návštěvu babička a vzala děti na víc než hodinu na procházku. A teď pečeme chlebík a užíváme si odpoledne. A Filípek nás tu nutí si hrát na školu...



K malé úvaze či spíš kombinaci mých myšlenek a citací mne inspiroval článek Jana Potůčka na digizone.cz, a to jeho nedělní glosa Rozhovor s vrahem Aničky a jiné exkluzivity Televizních novin.
Nova ve čtvrtek, slovy moderátorů Televizních novin „logicky“, nezískala vyjádření rodičů Aničky Janatkové k nálezu jejich mrtvé dcery, a tak alespoň zpovídali tatínka malého Honzíka, kterého podobným způsobem sprovodil ze světa vrah před několika lety. Úžasný zpravodajský kauch! I když ho možná předčil živý vstup od Aniččina hrobečku v pražské Troji. Ve čtvrtek jsem na svém profilu na Facebooku napsal, že v Nově pracují hovada, protože takovým způsobem se v civilizované zemi neinformuje o tragickém úmrtí dítěte.
Kde je nějaká pieta? Kde je ohled k pozůstalým? Kde je nějaká elementární snaha o citlivé nakládání s informacemi, které mohou někoho ranit? Dokážou si vůbec autoři těchto reportáží a článků představit, že by takto někdo informoval o vraždě jejich vlastního dítěte? Každopádně skvělý rating a gratulace do CET 21.

Za začtení se stály tentokrát i komentáře pod článkem. Jednak celkem slušně polemizovaly o etice žurnalistiky, za vzor je dáván Ivan Medek
...byl především slušný člověk, který si dokázal stát za svými názory, podloženými argumenty. Jiní, když nemají argumenty, tak začnou nálepkovat, a hned je na světě pojem "pravdoláskař".

Další, co stojí za zmínění, je právě tato charakteristika současnosti:
Etika v žurnalistické práci existuje a měla by být základním kamenem práce novinářů, jedno jestli v soukromém nebo veřejnoprávním médiu. Dodržují ji i světová média, namátkou BBC. Etické kodexy a samoregulaci médií v tomto směru si řeší buď média sama a nebo národní tiskové rady (existují např. v Německu nebo Velké Británii).
V případě etiky nelze nekorektní postupy obhajovat sledovaností - tou lze obhajovat výběr témat, ale ne jejich uchopení a zpracování. Tedy převedeno na Novu - vybírá bouračky, krimi a nebo třeba právě tento případ mrtvé dívky z toho důvodu, že je o něj zájem mezi diváky. Ale to, jak bude daná reportáž zpracována a zda poruší ty základní principy alespoň nějaké etické úrovně, to je na televizi a jejích redaktorech. Nova v tomto naprosto selhala, ba naopak, udělala to přesně tak, jak by se to dělat nemělo.
Žurnalistiká etika se vyučuje i na vysokých školách, které mají s novinařinou a prací v médiích něco společného (UK, MUNI...). Snažit se o její dodržování sice může vypadat naivně, ale to je to samé, jako se snažit o nezávislost médií, nezávislost soudů, nezávislost policie, stát bez korupce (a mohu pokračovat). Pokud si každý řekne, že takto elementární věci a jejich vynucování jsou naivitou, můžeme to rovnou s naší civilizací zabalit.
A rozhodně by mne zajímala odpověď na nepřímou otázku jednoho z příspěvku:
...tyhle reportáže jsou hnus, na druhou stranu, tohle je život, lidé mají právo být informováni, co se vše může přihodit, třeba i jim, jací lidé žijí kolem nás. Jinak informaci sdělujeme inteligentnímu člověku, jinak těm, kteří jsou živiteli Novy i Blesku.
...
Je třeba s vykřičníkem zaznamenat, že reportérům Novy a Blesku policie poskytla čas, aby mohli ty reportáže udělat, dříve než pana O.T. policie "nalezne", taky s tím souvisí okamžitá informace o nálezu těla novinářům (předpokládám, že toho policejního cvičení/pátrání v Troji se Nova ani Blesk neúčastnili). Což zase svědčí o únicích informací a práci policie - tohle by měla vyšetřit inspekce - uvidíme zda bude inspekce vyšetřovat a jak budou novináři chránit informační zdroje. Ministr John avizoval, že bude únik informací velice postihovat. Teď má příležitost dokázat, že to nebyly plané řeči.

Žádné komentáře:

Okomentovat