2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 25. března 2011

Za týden Na zábradlí



Přátelé, předpokládám, že na fotografiích poznáte i mne i mou manželku Pavlu. Ano, zdá se, že naše "divadelní kariéra" dospěla k jednomu z dalších vršků, vršíčků, vrcholků či vrcholů... A chceme se Vám pochlubit, tak přijďte, je to už za týden:
K. J. ERBEN/ H.Smičková-Látalová, Z.Solčányová, J. S. Látal
KYTICE
baladická hra s veršem, slovem a tancem
SVATEBNÍ KOŠILE, POLEDNICE, VRBA, ŠTĚDRÝ VEČER, DCEŘINA KLETBA, VODNÍK

Pražská premíéra v divadle Na zábradlí se uskuteční v pátek, 1. dubna 2011 od 19:00. Ne, není to z naší strany apríl, a doufám, že ze strany Vás, přátelé, nebude aprílem to, že Vás v hledišti neuvidíme (i když herec z pódia do hlediště proti světlům vidí pěkně mizerně).
Pro základní informaci přidávám něco odborného povídání z pera naší paní ředitelky:
Námětem cca dvouhodinového představení (s jednou přestávkou) je 6 básní ze stejnojmenné slavné sbírky Karla Jaromíra Erbena. Jevištní zpracování se samozřejmě zcela liší od známého filmu, neboť divadelní scéna poskytuje jiné prostředky. Tvůrci Hana Smičková-Látalová, Zuzana Solčányová a Jaroslav Slavoj Látal používají nejen Erbenovy verše, ale také běžné mluvené slovo a pohybovou techniku současného scénického tance. S mystériem Erbenových básní kontrastuje na scéně rozehraný život téměř renesančních komediantů, včetně „pouťového“ vyvolávání a popěvků. Kontrast mezi nadčasově baladicky pojatými básněmi a „přízemními“ lidskými osudy podtrhují kostýmy a masky Miroslavy Staré. Cílem ovšem není snaha o maximální kombinaci žánrů, nýbrž vytvoření divadla sugestivního, občas mírně hororového, nikoliv však ponurého, naopak i ke smíchu vyzývajícího a dětem rovněž přístupného; představení je připraveno jak pro milovníky scénického tance, tak i pro širší diváckou obec, dávající přednost činohernímu projevu. Lze říci, že představení je vhodné pro diváky „všech věků i stavů“.
Premiéra se konala v divadle Bolka Polívky dne 4.3.2011, pražskou premiéru připravuje na 1.4.2011 na své scéně divadlo Na zábradlí.

Tak doufám, že celá ta paleta různorodých lidiček, co je já či Pavla známe, co jsou rozeseti po republice a do Brna měli daleko, co nás znají od táboráků či mne jako učitele (spousta mých studentů působí dnes v Praze), či odněkud úplně odjinud, prostě že se celá ta paleta přátel a kamarádů s námi sejde v pátek v divadle.

Jo, ještě to důležité, když je ten svět prej jen o penězích:
Vstupné je mírné, nejlevnější lupeň prý stojí jen stovku! A nezapomeňte si vzít studentskou průkazku či něco takového, na pokladně divadla prý uznávají slevu skoro na všechno :-) vědí, že lépe prodat spoustu lístků za menší cenu, než mít deset diváků, co zaplatili "přemrštěnou pálku"...



SÚJB: V ČR je radiace z Japonska; zdraví lidí to neohrozí
Státní úřad radiační ochrany dnes na území České republiky naměřil první radioaktivní částice zanesené z Japonska. ČTK to sdělila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Podle SÚJB naměřené množství nebude mít žádný vliv na zdraví lidí. Podobné množství radiace naměřily úřady také ve Švédsku, Finsku, Polsku a Bulharsku. Odborníci velmi omezené množství radioaktivních prvků kvůli problémům japonské jaderné elektrárny Fukušima 1 v české atmosféře předpokládali. Částice byly do Česka zaneseny pohybem vzdušných mas přes oceán nad evropský kontinent. Detekována byla stopová množství radionuklidů jódu a cesií řádově v mikro-becquerelech (1Bq je jednotkou aktivity radionuklidů) v krychlovém metru vzduchu. SÚJB pro srovnání uvedl, že v době po jaderné havárii v Černobylu byly radioaktivní hodnoty naměřené na území ČR zhruba desettisíckrát vyšší a ani tehdy to nevedlo k přímého ohrožení zdraví. "SÚJB opakovaně ujišťuje občany, že naměřené hodnoty nemají a nebudou mít jakýkoliv význam z hlediska vlivu na zdraví osob," uvedl úřad v oznámení zaslaném ČTK. "Nadále nedoporučujeme užít stabilní jód, není pro to žádný důvod," uvádí úřad.
(z dnešního mailového zpravodajství ČRo)

Žádné komentáře:

Okomentovat