2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 14. března 2011

Viróza, Japonci a demonstrace síly

Viróza
Od rána se cítím zase mizerně, jakoby se viróza vrátila či zaútočila v druhé vlně. Mám tu doma Leničku (ta už je čiperná, že měla virózu taky, už se na ní nepozná), Pavla je na brigádě a Filípka odpoledne přivede babička ze školky. Smrkám, kapu si do nosu, přežívám...

Japonci
Když vidíme, co Japonce potkalo, je nám jich strašně líto. Když se ale dovídáme, jak to zvládají, jsme v pokušení jim závidět. A člověk se ptá: Chovali by se Japonci třeba jako my, kdyby se s nimi netřásla země? A stala by se u nás normou japonská zdvořilost a pokora, kdyby na nás co chvíli všechno padalo? Nejspíše ano. Člověk je vnějšími okolnostmi utvářen více, než je ochoten si přiznat. Za to lepší často vděčí překážkám, které musí překonat a to horší v nás jde na vrub bezstarostnosti a pohodlí. Asi bychom při pohledu na japonskou zkázu měli být vděčni přírodě, že jsme takových otřesů ušetřeni. Jelikož ale nejsme Japonci, nejsme bohužel takové vděčnosti schopni.
(úryvek z poznámky IH)

Ministr Vondra: Televize ukázala neodtajněný dokument, je třeba to vyšetřit
Česká televize (ČT) ve svém vysílání ukázala podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) kopii neodtajněné verze dokumentu, který unikl z ministerstva obrany. Podle Vondry je proto potřeba vyšetřit, kdo dokument v době, kdy byl v režimu utajení, vynesl. Ministr to řekl v diskusním pořadu České televize. Zveřejněný dokument v době, kdy o něm ČT odvysílala reportáž, sice byl odtajněn. "Nicméně ta verze, která byla ukázána na kameru, byla verze, která prokazatelně odtajněna nikdy nebyla. Vzhledem k tomu, jak vypadala, tu existuje nejen důvodné podezření, ale prakticky jistota, že to byla verze, která utekla v době, kdy byla v režimu stupně důvěrné," uvedl ministr obrany. Podle Vondry není vyšetřování namířeno proti novinářům, ale takový únik tajného materiálu podle něj "nelze nevyšetřovat". Ministr dodal, že do tohoto vyšetřování nesmí a nebude jako politik zasahovat.
Vondra zopakoval, že způsob pátečního zásahu Vojenské policie /VP/ považuje za nepřijatelný. "Je to hloupá demonstrace síly, která je neobhajitelná," poznamenal. Zároveň připomněl, že prohlídka měla povolení soudu. Soudce i státní zástupce podle Vondry upozorňovali na to, že Česká televize klade vydání dokumentu "určité překážky". Vondra už v noci na sobotu odpovědné představitele VP dočasně postavil mimo službu. Zásah označil za manažerské selhání šéfa VP, který prý o způsobu zásahu vůbec nevěděl. O vlastní rezignaci, ke které ho vyzvali někteří opoziční politici, se odmítl bavit. Ministr dále konstatoval, že tento případ ukazuje, že VP zřejmě potřebuje určitou reformu.
Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik označil páteční zásah VP za gangsterské přepadení. "To je na pád vlády," prohlásil s tím, že opozice by měla kvůli tomu uvažovat o hlasování o nedůvěře kabinetu, pokud věc nebude dostatečně vysvětlena. Podobné zastrašování kritiky médií by totiž podle Kováčika mohlo pokračovat. Jeden z lídrů Věcí veřejných Vít Bárta uvedl, že zásah svědčí minimálně o "důstojnické negramotnosti" a že podobná akce se stala naposledy v roce 1968 při vpádu sovětských vojsk. Podle něj VP porušila přinejmenším vnitřní předpisy. Bárta přiznal, že je nezná, ale očekával by, že i VP má stanoveno, v jakých prostorách a s jakou mírou razance může zasahovat. Předpokládá, že po zveřejnění všech podrobností zásahu budou konat orgány činné v trestním řízení.
(citát z mailového zpravodajství ČRo)

Žádné komentáře:

Okomentovat