2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

sobota 12. března 2011

Nejsilnějším zemětřesení za 140 let

Severovýchod Japonska v pátek odpoledne místního času zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupňů Richterovy škály, následovala vlna tsunami, která pronikla několik kilometrů do vnitrozemí a způsobila rozsáhlé škody. Policie pohřešuje stovky osob. Zemětřesení z 11. března je páté nejsilnější na světě od roku 1900.
Japonská centrální banka zřídila krizový štáb k zajištění stability finančního systému. Prozatím nebyl zjištěn žádný problém na síťovém systému, který provádí platební styk. BOJ ujistila, že udělá vše pro hladké fungování finančního systému včetně poskytování likvidity. Tsunami bude mít negativní dopad na japonskou ekonomiku, které se teprve zotavuje z hospodářské krize. Akciový index Nikkei v pátek prudce oslabil, japonský jen se propadl vůči většině měn.

Toliko suchý ekonomický pohled. A pohled můj vlastní?
Kupodivu jsem o uvedené zprávě včera věděl hned od rána, ač jsem měl puštěno jen BBC jako kulisu. Zdá se, že se má ouška už dostatečně naladila na angličtinu.
Dnes se k problému přidal problém další, s jadernou elektrárnou, no a nám zde se zbývá jen modlit, aby z toho nebyl další Černobyl. Případný jaderný mrak totiž bude sice vzhledem k otáčení země putovat atmosférou nejprve na východ od Japonska, tedy do USA, ale následně bude ve své cestě pokračovat, už ve značně širokém záběru, na celou Evropu a severní Afriku... (Počítačový model putování mraku počernobylské havárii mám ještě v paměti.) Snad nic z toho nebude realita...

Žádné komentáře:

Okomentovat