2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 23. prosince 2011

Havlův odkaz

Česká republika se loučí se zesnulým prezidentem Václavem Havlem. Jde o první státní pohřeb v historii samostatného státu. Hlavní část piety, zádušní mše, začala v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v pravé poledne.
Původně jsem si říkal, že se dnes tomuto tématu vyhnu. Ale nedalo mi to. Rozhodla maličkost, zjištění, že se večer nebudu moct s dětmi dívat na pohádku Anděl páně. Diskusi k tématu si lze přečíst zde. Mimo jiné v ní zaznělo něco ve smyslu: "a v pátek bude i zákaz se smát a bude muset být ve 22.00 zhasnuto." A jiný pisatel k tomu dodal: "...tohle nemá nic společnýho s Havlem. ...naopak, právě že tohle si vymysleli lidi, s kterýma on by se nikdy neshodnul v ničem". Tam někde je skryta celkem hluboká pravda.

Domnívám se, že Václav Havel dramatik se už jen někde usmívá nad absurdním dramatem, které kolem jeho pohřbu rozehráli politici.
  • "Nejsem zásadně proti pojmenování nějaké ulice, náměstí nebo třeba i letiště a divadla po panu prezidentovi Václavu Havlovi. Jen bych tyto záležitosti odsunul na pozdější dobu. Řešení těchto otázek se mi zdá v tuto chvilku dosti nešťastné a uspěchané. Osobně se mi nejvíce zamlouvá ze všech těch různých možností přejmenování právě letiště. Přeci jenom Václav Havel byl osobou významě přesahující hranice České republiky a tak pojmenování mezinárodního letiště se mi osobně zdá jako nejvhodnější a dostatečně důstojné." (viz Parlamentní listy zde)
  • Havel byl moc sametový, Klaus je zase moc sebestředný a většina politiků je arogantních, bezcitných... Havla je mi líto, protože se musel rozhodně stydět za to, že to s touto zemí dopadlo, jak to dopadlo. A že za to, za co bojoval, nakonec nenašlo naplnění. Tedy že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. V této zemi se jenom lže, lidi se čím dál víc nenávidí, přibývá sporů, rozvodů, soudních tahanic a politici, ti lžou zase dvacet let nám všem. Havel měl skvělé ideály, ale bohužel našel jen velmi málo lidí kolem sebe, kteří by je dokázali prosadit a udržet jako trvalou hodnotu... (viz zde)
  • Myslím, že po Havlově smrti se bude víc diskutovat o jeho odkazu. Je tu stále hrozba generální stávky v souvislosti s reformami vlády. Věřím tomu, že když se jen polovina věcí vyšetří a začnou padat hlavy, tak to bude pozitivní zpráva. Lidé, kteří dnes řídí tento stát, myslí jen na své zájmy a stát jim je ukradený. (zdroj)
Obyčejní lidé vzpomínají na Václava Havla a jeho ideály, přemýšlí, jak se zbavit všech těch současných politiků, kteří "nepřijíždějí pouze na pohřeb politika, ale i na pohřeb politiky. ...
V Havlových možnostech bylo právě jen dodat politice povrchní lesk. Kultivovat technologii moci možné není. Že se politici ještě naposledy hlásí k Václavu Havlovi, je přirozené. Co přirozené nebylo, a budoucnost to potvrdí, je že se Václav Havel přihlásil k nim. Při pohledu na bídu politiky a politiků se vnucuje otázka, zda to měl zapotřebí a jestli to mělo cenu. Autor této glosy soudí, že neměl a nemělo." (celá poznámka IH citována zde).
Poslouchám z rádia Schwarzenberga a Albrightovou a myslím si své... A asi nejen já...
(citovat by se dalo dál a dál, ale nechce se mi)

Každopádně, pane Havle, režírujete, byť již nepřítomen, další nádherné absurdní drama...

Žádné komentáře:

Okomentovat