2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 13. května 2014

Bezpečnost v Cloudu 2014

Bezpečnost v Cloudu
Datum: 13. května 2014
Místo: Konferenční centrum City, Na Strži 65/1702, Praha 4

Tedy jako už skoro každoročně: brzké vstávání, zpěv ptactva, výhled na Brno z vinohradského kopce říká, že v "kotlíku" (Komín, Bystrc) se "vaří mlha", Brno ozařuje slunko, které sotva vyšlo, ranní trolejbus i šalinka jsou hbité, "žlutý" do Prahy v rámci možností též...
Pak "krtkem" na Pankrác (konference se nekoná U Hájků, kde se změnil majitel, ale v konferenčním centru Citi (vedle "obchoďáku" Arkády).
A teď už k programu konference:
  • 9:00 – 9:10
    zahájení konference
  • 9:10 – 9:40
    Jak efektivně chránit data v cloudových a virtuálních prostředích
    Ondrej Valent, Regional Sales Manager Central EMEA, SafeNet
    Přesun dat do Cloudu, virtualizace a centralizace přináší zásadní otázku: Jak zajistím plnou kontrolu nad daty? Kryptování, centrální správa klíčů a řešení pro bezpečné uložení klíčů jsou základními technologiemi, které umožňují vybudování celého kryptografického konceptu a kompletního konceptu ochrany dat. Neboť nejčastějším problémem je únik dat způsobený nevhodnou kombinací login / password, ale pokud v důsledku toho problému unikají pouze šifrovaná data (tedy v podstatě "nečitelná data"), vlastně se neděje nic hrozného.
    Následně dostal prostor představitel společnosti Cloud4com a představoval konkrétní řešení na bázi integrace kryptování přímo na úložištích dat.
  • 9:45 – 10:15
    Ochrana privátního cloudu – NG a Web Application Firewall
    Jan Ježek, Technical Director, Dell
    Podnikové aplikace se přesunují z "těžkých klientů" do webové podoby a přistupuje k nim stále více zařízení, která správci mnohdy nemají plně pod kontrolou (HTML nebylo moc tvořeno "s ohledem na bezpečnost"). Koncept BYOD a oblíbenost webu jako byznys platformy s sebou přináší četná rizika. Kupříkladu "Brute Force Attacks" tak zůstávají skryty za "tunami dat logů, které nikdo nemá šanci číst". Pokročilými bezpečnostními produkty z rodiny Dell SonicWALL jim však můžete efektivně čelit.
    Zestručněně řečeno, jak mi plyne z přednášky, dle DELLu je to o firewallu a užití https namísto http. A existuje už i něco, co se nazývá "Web Application Firewall"...
  • 10:20 – 10:50
    UPS v prostředí Cloudu
    Václav Míka, District Manager pro Českou republiku, APC by Schneider Electric
    Řekněme to tak, nedostupnost dat a datových služeb v důsledku poruch napájení (byť budou sebelépe zabezpečena firewallem, kryptování atd. - bez "šťávy prostě nebudou") může pro organizaci znamenat vysoká finanční rizika. Proto je ochrana napájení cloudových řešení kritická a je třeba k ní adekvátně přistupovat. Byl prezentován přehled možností od APC by Schneider Electric.
    Za zmínku stojí vysvětlení pojmu Fault-tolerant by-pass: UPSka se při své "vnitřní závadě" sama "přemostí" a jede se "dál", jako by UPSka v místě zapojená vůbec nebyla, tedy se do výpadku proudu nestane nic, byť UPSka "nefachá"! (Dříve chyba UPSky znamenala standardně, že nejede ani HW "za UPSkou".)

Následovala přestávka na kávu
  • 11:10 – 11:40
    Jak vypadá bezpečný Cloud?
    Tomáš Novák, technický ředitel, Cloud4com
    Jak poznat skutečně bezpečný Cloud? Jaké služby, technologie a garance by vám měl poskytovatel nabídnout, abyste měli jistotu, že vaše data jsou opravdu v bezpečí?
    Přednáška prošla přehledně všechny možnosti, co by "mělo být" - a samozřejmě s dodatkem "Cloud4com to má", prezentace by se dala použít jako výukový materiál. Chválím!
    I závěrečné video plné (sebe)chvály vlastně nebylo špatné.
  • 11:45 – 12:15
    Zabijte 6 much jednou ranou – Jednotné IDM, AA a SSO pro interní a cloudové aplikace
    David Matějů, Security Consultant, CA Technologies
    Motto z programu: "Většina firem a institucí již využívá cloud, a to stále častěji i pro kritické aplikace. To s sebou přináší nutnost rozšířit interní správu uživatelů, silnou autentizaci, jednotné přihlášení a samozřejmě audit a monitoring i mimo perimetr vaší interní sítě."
    A přednáška společnosti CA Technologies skutečně ukázala, jak toho dosáhnout rychlou, neivazivní a ekonomickou cestou.
    Předně, předpokladem je, že v roce 2015 se bude 24% SW užívat v režimu SaaS (Software as a Service).
    Otevřená společnost předpokládá práci v podnikovém systému odkudkoliv a z jakéhokoliv IT prostředku. Přestává tak existovat "jasně definovaný IT perimentr".
    To vše znamená dokonale zvládat správu identit, řízení přístupu a ochranu citlivých dat. (Bezva slide, později vytáhnout z PDF přednášky!) Neboť identita je novým perimetrem! Je tedy třeba silnou autentizaci (Advanced Authentication).
  • 12:20 – 12:50
    Intel a inovace nezbytné pro zvýšení efektivity datových center
    Dr. Sc. Peter Sommer, Ph.D., Business Development Manager, Intel
    Wow, přednáška v angličtině!
    Nové funkcionality a vyšší výkon, se kterým přichází nové generace procesorů Intel Xeon, a s tím obnova datových center, si žádají nové inovace i v oblasti propojení serverů a datových úložišť. S cílem snížit latenci datových center. Intel proto přichází s technologií Infiniband, která pomáhá datovým sběrnicím držet krok se stále výkonnějšími procesory.
    Some notes: Zestručněno do češtiny (snad správně): nová technologie "sběrnice" => rychlejší komunikace (teď jsme omezeni 32 Gbps na PCI sběrnici).
  • 12:55 – 13:25
    Acronis Access – snadný přístup k podnikovým datům odkudkoliv, kdykoliv, z jakéhokoliv zařízení
    RNDr. Zdeněk Bínek, CEO, Zebra systems, s.r.o.
    A na závěr: Podnikoví uživatelé chtějí mít přístup k podnikovým datům odkudkoliv a kdykoliv, navíc nyní nejen ze svých PC, ale také tabletů a telefonů. Chtějí také mít možnost snadno na těchto datech spolupracovat se svými kolegy a obchodními partnery. Jak na to, aniž by byla data v ohrožení nabízí Acronis Access – nástroj pro bezpečné zpřístupnění a sdílení podnikových dat.
    Acronis Access umí "mobile file management" nezávisle na systému - u mobilů tedy na iOS, Android, jen Windows Mobile teprve bude.
    K tématu si musím vyhledat více a seznámit s tím kolegy... Zatím jsem nafasoval vizitku a leták...
  • 13:25 – 13:30
    losování návštěvnické ankety
    (zase jsem nic nevyhrál :-o)

"Krtkem" zpátky na Florenc, při čekání na "žluťáka" jsem vyřídil pár telefonátů, no a pak hurá zpět do Brna...

Žádné komentáře:

Okomentovat