2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 2. května 2014

Kdybychom byli bývali nevstoupili do EU

Lidé před deseti lety odhlasovali vstup do EU. Jak by to vypadalo, kdybychom tehdy do EU nevstoupili?
Četl jsem k dané problematice dobře napsanou polemiku (zde - trochu z ní cituji, trochu s ní polemizuji). Ostatně se tématu věnoval i IH ve středu v glose EU jako samozřejmost.
Kdybychom v roce 2004 nevstoupli do EU, vypadala by naše země jinak. Na první pohled jinak. Na polích bychom nepěstovali řepku a solární panely - a ty panely mne, popravdě řečeno, vytáčejí hodně. Obzvlášť když přijíždíme k babičce do Velkých Opatovic a je jich plné návrší, na němž pamatuji rybízový sad.
Jojo, nevztahovaly by se totiž na nás směrnice EU o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů, nemuseli bychom tedy mít ani systém zvýhodňování solárních panelů a řepky, který nás stojí asi 50 miliard korun ročně.
A tak dále, že...
Pomazánkové máslo by se jmenovalo pomazánkové máslo a marmeláda by se dál jmenovala marmeláda. Banány by stály polovinu dnešní ceny, protože bychom nevybírali při dovozu banánů clo a neomezovali jejich dovoz kvótami. Staré žárovky, které stávaly 4 koruny, by se směly dál prodávat. Zemědělci by mohli sami rozhodovat o tom, kolik budou mít krav, vinaři by směli rozšiřovat vinice. Nemuseli bychom zavírat cukrovary.
A tak dále, že...
Ostatně si tu stať přečtěte celou - jen mi, prosím, netvrďte, že tím propaguji někoho či něco (osobu, stranu) - prostě se autor nějak trefil do toho, co naši politici obecně nechtějí moc říkat. Protože se jim místečka v Bruselu líbí. Ale lid to stejně ví...

Žádné komentáře:

Okomentovat