2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 3. května 2010

EXPO Šanghaj - reprezentace ČR

Zdá se, že reprezentace České republiky na výstavě EXPO 2010 v Šanghaji je na velmi dobré úrovni, jinak bychom asi sotva mohli z rozhlasu slyšet takové informace, jako je tato z mailového zpravodajství:
Nával na Expu v Šanghaji dělá problémy, český pavilon ho zvládá
Světová výstava Expo 2010 v čínské obchodní metropoli Šanghaji má za sebou první nápor návštěvníků. Statisíce lidí, které první den na Expo přišly, způsobily organizátorům i první větší problémy. V neděli například nebyl otevřen pavilon Švýcarska, protože tamní atrakce - lanovka, nevydržela nápor lidí a porouchala se. Do českého pavilonu ale i druhý den výstavy mířily davy lidí. ČTK to řekl generální komisař české účasti Pavel Antonín Stehlík. V sobotu, první den výstavy, podle oficiální zprávy českého zastoupení vstoupilo do pavilonu ČR 35.855 návštěvníků, z toho dvacet lidí, kteří spadají do kategorie VIP návštěvníků. Před výstavou se očekávala jako mezní návštěvnost zhruba 30.000 lidí denně. Podle Stehlíka už první den Expa nejen v českém pavilonu potvrdil, že obecně cokoli, s čím se dá hrát, má u Číňanů obrovskou odezvu a okamžitě na to zareagují. Dokonce se někdy zdá, že čím starší Číňani jsou, tím raději si hrají.
K úspěchu českého pavilonu výrazně přispívá i zdejší restaurace. Sice měla před zahájením výstavy velké problémy, protože třeba jen sehnat v Šanghaji licenci k jejímu provozování není jednoduché. Podle Stehlíka je sice možné mít třeba povolení k dovozu srnčího masa do celé Číny, ale to v Šanghaji jednoduše neplatí, tam je nutné mít povolení jiné. Česká restaurace ale od začátku funguje a je trvale nabitá. "Po prvním dnu otevření musel personál restaurace zůstat dlouho do noci, někteří tam i spali, protože se snědlo doslova úplně všechno, a muselo se vařit na dnešek," řekl český komisař. V sobotu bylo v restauraci 496 hostů. Na jídelním lístku jsou typicky česká jídla - kostelecké bramboráčky s uzeným masem, pečená kachna nebo kančí na šípkové omáčce.
Živo je i v české prodejně suvenýrů. Velmi dobře se prodávají i velmi drahé suvenýry nebo české výrobky. Zejména to podle Stehlíka platí o křišťálu. Ten jde i přes vysokou cenu jako na dračku. V sobotu v obchodu bylo 1965 návštěvníků.
Záměrem českého pavilonu je lákat už vnějškem, neboť na plášti objektu je vidět půdorys pražského Starého Města vytvořený z hokejových puků. Návštěvníky podle Stehlíka přitahují zejména reliéfy sejmuté z Karlova mostu. Jde o dvě bronzové plakety ze sochy Jana Nepomuckého, které si v Praze turisté hladí pro štěstí.

Žádné komentáře:

Okomentovat