2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

úterý 16. března 2010

Ještě jednou o letním čase a něco o ČRO

Citoval jsem tu z článků o tom, že Amerika a Kanada zavedly letní čas již v neděli 14. března. Nás to čeká o dva týdny později. Co?
Mám obavu, že z mého hlediska především narušení spánkového režimu mého, manželčina a obou dětí. Jako by nestačilo, že Lenička poslední dobou špatně usíná a já co chvíli usínám s dětmi.
Dále jednoznačně souhlasím se zmíněnou tezí, že: "Prodlužování letního času žádnou energii neušetří, večer sice lidé tolik nesvítí, o to více však zapínají světla a topí za sychravých rán." Vím sám, jak jsem si pomáhal rozsvícením všech možných světel po ránu, když jsem musel vstát ještě nedávno za tmy do práce. No a protože se vstávání do tmy (tedy spíš do šera) po posunu hodinek na letní čas vrátí (vstávám v 5:30), vrátí se na určitý čas i mé ranní svícení... V létě nemá letní čas na spotřebu elektřiny téměř žádný vliv, protože přírodní světlo je po většinu dne.
Přispěl jsem svou "hrstkou do diskuze na digizone.cz pod článek Způsobí připravované Rádio Dálnice kolaps českého éteru? svou poznámkou, neboť článek nepřímo vysvětluje proč v Brně místo ČRO1 Radiožurnálu od jisté doby slyším jen Rádio Čas, kde sice hezky hrají, ale že jedna státní instituce (ČTÚ) nechá "zahlušit" jinou státní instituci (ČRO), kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání "mučila" svého času instalací Barbory Tachecí, tomu nerozumím...
Na tomtéž blogu je též k přečtení další zajímavý článek věnovaný problematice ČRO: Přesně načasovaná rezignace. Autor si všímá zajímavých časových souvislostí - skvostné časové posloupnosti (citovaný článek je z 24. února 2010, tak se nedivte, že se v něm hovoří o konci února jako o současnosti):
Richard Medek končí ve funkci generálního ředitele Českého rozhlasu. Dobrovolně rezignuje k poslednímu únoru, rozhlasové radě to ale oznámil už tuto středu odpoledne a ještě týž den radní pověřili jeho zástupce, programového ředitele Petra Duhana, řízením rozhlasu.
Proč takový spěch? Má to svoji logiku. Ředitele rozhlasu, a to i pověřeného, musí rada zvolit nejméně šesti hlasy. Rada má mít podle zákona devět členů, nyní jich má jen osm a ve čtvrtek dalším třem končí funkční období. Ve čtvrtek bude tedy rada pětičlenná a nemohla by za ředitele zvolit nikoho. Proto musel Richard Medek svoji rezignaci oznámit nejpozději ve středu, aby radní stihli pověřit jeho zástupce.
Všechno to do sebe pěkně zapadá: přede dvěma týdny radní odmítli Medkovu koncepci rozvoje rozhlasu, ředitel prohlásil, že ztrácí podporu rady, minulý týden radní odhlasovali, že zvyšují odstupné pro generálního ředitele v případě jeho dobrovolné rezignace na deset měsíčních platů a tento týden Medek rezignoval. Bylo to celé pěkně připravené, stejně jako loňské odvolání Václava Kasíka a instalace Richarda Medka do jeho křesla.
...
Prostě český mediální chlíveček :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat