2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 19. března 2010

Něco z církevní tématiky

Dnes je Josefa.
A Svatý Josef je označován za ochránce církve. Svatý Josef patří po Panně Marii k nejuctívanějším světcům. Je mu zasvěceno mnoho chrámů a množství mužů nosí jeho jméno. Byl ochráncem malého Ježíše; žil nenápadným životem a sloužil Bohu. Stal se tak vzorem pro muže – je člověkem služby, který, bez zbytečných řečí, ví, jakou životní cestou má jít. Právě takovíto muži kráčející po duchovní cestě mohou být vzorem v rodině i v celé společnosti.
"Vše, co je známo o pěstounovi Ježíše Krista, je popsáno v evangeliích. Byl z rodu Davidova, povoláním tesař či stavitel. Není důvodu předpokládat, že už nebyl mlád, když se zasnoubil s Marií. Jeho obavy, když ji nalezl s dítětem pod srdcem, rozptýlil anděl, který se mu zjevil, a on si ji vzal za ženu. Po Ježíšově narození byl ve snu vyzván, aby uprchl s Marií a dítětem do Egypta a zachránil se tak před Herodovým pronásledováním. Vrátit se měl teprve po Herodově smrti. Josef se však obával Herodova nástupce, a proto se usadil v Nazaretu v Galileji (srov. Mt 1,18-25; 2,13-23).
Svatý Josef je patronem: bratrstev a řeholních společností pojmenovaných po něm; karmelitánů; manželů a křesťanských rodin, dětí, mládeže a sirotků; panenství; dělníků, řemeslníků, tesařů, dřevorubců, truhlářů, kolářů, inženýrů, hrobníků, vychovatelů; cestujících; vyhnanců; ochránce při očních chorobách; při pokušeních; v zoufalých situacích; při bytové nouzi; patron umírajících a za dobrou smrt.
Atributy, s nimiž se zobrazuje: tesařské náčiní, např. pila, sekera, úhelník, někdy rozkvetlá hůl; často je zobrazován s malým Ježíškem v náručí a s lilií jako symbolem čistoty; jako stařec; jak pracuje s Ježíšem v dílně; u jesliček v Betlémě a na jiných výjevech z Ježíšova dětství.

Rasismus
I téma rasismu patří do církevní tématiky. Mezinárodní den boje za odstranění rasové diskriminace (21.3.) je připomínkou trvalého úsilí společnosti o rozpoznávání a včasné potlačení projevů rasismu. Důležitým aspektem je prevence těchto jevů. Katolická církev se dnes nejen připojuje k boji za odstranění rasové diskriminace ve světě. Usiluje o to, aby se lidé neposuzovali podle barvy pleti, ale podle toho, čím ve skutečnosti jsou: dětmi Božími. Podle křesťanské nauky jsou si všichni lidé před Bohem rovni, což poukazuje na to, že původ rasové diskriminace – jestliže se někde vyskytne – je třeba hledat v samotném pohledu na člověka.
Neexistují ušlechtilejší a méně ušlechtilé rasy, jak se to kdysi – a na některých místech i dnes – na základě falešné a pseudovědecké teorie tvrdilo. Tento pohled způsobil hodně bolestí a utrpení mnoha nevinným lidem v minulosti a způsobuje, žel, i v současnosti. Mohou být kultury více nebo méně rozvinuté, národy kulturnější nebo méně kulturní a vyspělé. To však nemá nic společného s důstojností člověka jako takového. Člověk byl stvořen k podobě a obrazu Božímu. Platí to pro každého člověka bez výjimky: od početí až po přirozenou smrt. Kdo to neuznává nebo porušuje, aniž by si to uvědomoval, klade základy a otevírá možnosti pro rasistické chování. Chybí mu totiž podstata, o kterou by protirasistické postoje opíral.
Sestaveno převážně z uvedených dvou zdrojů - viz odkazy.

Žádné komentáře:

Okomentovat