2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 4. dubna 2010

Kvůli návštěvě prezidentů bude uzavřen Pražský hrad, Obama se setká s řadou politiků

Kvůli návštěvě prezidentů USA a Ruska bude příští týden od středy do pátečního poledne uzavřen celý areál Pražského hradu. Nepřístupné budou zahrady, muzea, galerie a další návštěvní prostory, kam běžně proudí davy turistů. V metropoli přibudou také dopravní omezení, na mnoha místech Prahy bude zakázáno parkování. V okolí Pražského hradu bude platit zákaz zastavení.
Prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv na Hradě ve čtvrtek 8. dubna podepíšou pakt o jaderném odzbrojení. Americký prezident Barack Obama by se po příletu do Prahy mohl sejít s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Janem Fischerem. Ve čtvrtek večer se setká s vrcholnými politiky 11 států střední a východní Evropy. Účast už dříve potvrdil maďarský premiér Gordon Bajnai. Dorazit by měl polský premiér Donald Tusk i rumunský prezident Traian Basescu. Schůzky v bubenečské rezidenci amerického velvyslance by se mohli zúčastnit i zástupci Slovenska, Bulharska, Slovinska, Chorvatska a tří pobaltských států. Z informací Bílého domu vyplývá, že půjde o politiky z členských zemí Severoatlantické aliance. Obama chce údajně ujistit státníky ze střední a východní Evropy, že rusko-americká dohoda je neohrožuje. Politici z oblasti totiž někdy vnímají snahu Spojených států o nový začátek vztahů s Ruskem jako hrozbu pro vlastní bezpečnost. Obavy týkající se změn přístupu USA se objevily mimo jiné poté, co nová Obamova administrativa zrušila původní plány vytvořit v ČR a Polsku protiraketový štít.
Do české metropole už po amerických týmech dorazily rovněž skupiny ruských expertů, které summit USA-Rusko chystají. S prezidentskou kanceláří doladí o víkendu přílety, odlety, program podpisového ceremoniálu a dalších schůzek, které se čekají mezi středou a pátkem. Obama se do Prahy vrátí po roce, kdy v české metropoli vyzval v projevu k jadernému odzbrojení. Medveděv bude v Praze poprvé.
Převzato z mailového zpravodajství
© 2010, Radio Praha - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena. http://www.radio.cz, E-mail: cr@radio.cz

Vyplňte. prosím, vpravo nahoře anketní otázku, děkuji!

Žádné komentáře:

Okomentovat