2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 11. dubna 2010

Tragická smrt prezidenta Lecha Kaczyńskeho

Jistě nepřicházím se zprávou, kterou by někdo z Vás nevěděl, tedy bez složitého vysvětlování co k tomu vím dalšího (co už možná ne každý zaznamenal):
K leteckému neštěstí polské delegace včera zveřejnilo Tiskové středisko Svatého stolce kondolenční telegram papeže Benedikta XVI. k úmrtí prezidenta Polska a jeho delegace při leteckém neštěstí ve Smolensku.
Zpráva o tragické smrti prezidenta Lecha Kaczyńskeho, jeho manželky a členů delegace, kteří ho doprovázeli na cestě do Katyně, mne naplnila hlubokou bolestí. Mezi nimi byl bývalý prezident polské exilové vlády pan Ryszard Kaczorowski, polní biskup Tadeusz Ploski, pravoslavný polní arcibiskup Miron Chodakowski a evangelický vojenský kaplan Adam Pilsch. Svěřuji všechny oběti této dramatické nehody – poslance parlamentu, politiky, představitele armády a Katynských rodin i všechny další osoby – Božímu milosrdenství. Ať je Bůn přijme do své slávy. Rodinám zemřelých a všem Polákům vyjadřuji svou hlubokou soustrast a ujišťuji je svou duchovní blízkostí. V tomto obtížném okamžiku uděluji polskému národu zvláštní požehnání všemohoucího Boha.

Na spoustě komentářů, které si k dané události lze přečíst, mne zaujal ten dnešní rozhlasový, pana Šándora. Stejně jako já (už od včerejška, když jsem o neštěstí prvně slyšel) si klade (a nejen on) otázku: jak je možné, že tolik významných politicky exponovaných osob bylo v jednom letadle a jak je možné, že se neštěstí stalo při třetím (čtvrtém? - zde se zprávy liší) pokusu o přistání, proč své pokusy pilot nevzdal, když věděl, že je to víc než riskantní?
Snad se v dalších dnech dočkáme odpovědi!
Doplňuji citaci z webu ČRO:
Bezpečnostní analytik Andor Šándor Českému rozhlasu řekl, že ale není obvyklé určovat, kteří představitelé mohou cestovat společně jedním letadlem:
„Já znám jeden jediný stát, ve kterém se toto pravidlo dodržuje. Je to Velká Británie. Královna Alžběta II. nikdy neletí s princem Charlesem v jednom letadle. S princem Charlesem potom nelétají jeho dva synové. V jiné zemi jsem to ale nezažil.“

Žádné komentáře:

Okomentovat