2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

sobota 3. dubna 2010

Změní se weby?

Nejen agentura MEDIAFAX (z ní je převážná část tohoto textu vybrána, pospojována a logicky seskládána) informovala v ekonomické rublice o události dnešního dne: zahájení prodeje nového iPadu.
Začal se prodávat v USA dnes ve 13 hodin SEČ. Podle společnosti Apple by měl představovat pojítko mezi mobilním telefonem a notebookem - iPad by měl umožnit zejména prohlížení internetu, sloužit k četbě časopisů i knih, dá se však používat na hraní her, úpravu fotografií, použít ho lze i na základní kancelářské práce.
Šéf firmy Apple Steve Jobs představil iPad již na konci ledna. Kromě nadšených hlasů se ozvali i kritici, kterým především vadilo, že iPad nebude podporovat technologii Flash od firmy Adobe. Flash je součástí mnoha webových stránek, je na něm postavena většina on-line her a z internetových prohlížečů použitelných přehrávačů multimédií. Ještě nedávno bez funkčního flashe nebyl možný ani přístup na populární server Youtube.
Podle nejnovějších ohlasů nebude absence podpory technologie Flash tak velký problém. Rychle totiž přibývá serverů deklarujících, že jejich stránky jsou pro prohlížení i iPadu přizpůsobeny. Patří mezi ně například CNN, The New York Times, Reuters, web v USA nesmírně populární baseballové ligy či široce používaný server pro ukládání fotografií Flickr. Optimalizovány už byly i stránky Bílého domu, uvádí na počítačové technologie orientovaný zpravodajský server CNET News. Funkce poskytované obvykle prostřednictvím technologie Flash jsou dostupné díky tomu, že „iPad ready“ weby podporují moderní standardy HTML5 a CSS3. Zdá se, že novinka od firmy Apple má sílu, aby změnila podobu internetu.
Podle recenzentů baterie iPodu i při intenzivním využívání vydrží citelně déle, než deset hodin, které uvádí Apple. Doba použitelnosti na jedno nabití se může pohybovat až kolem úctyhodných 14 hodin, čímž iPad překonal běžné notebooky i netbooky o několik koňských délek.
Nejlevnější verze iPadu se bude v USA prodávat za 499 dolarů (cca 9300 korun), ta nejlépe vybavená bude o 330 dolarů dražší.

Žádné komentáře:

Okomentovat