2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 16. dubna 2010

Zastavení letecké dopravy nad Evropou

Sopka v ledovci Eyjafjallajökull byla naposledy aktivní v 19. století, přičemž tehdy erupce trvala plné dva roky (1821 až 1823). Island je vulkanického původu a ze 140 zjištěných sopek na něm je asi 30 považováno stále za aktivní. První zprávy o letošní aktivitě zmíněné sopky pochází z večera 21.3.2010...
Vulkán pod pátým největším islandským ledovcem Eyjafjallajökull vybuchl poprvé před necelým měsícem, tentokrát byla ale erupce podle expertů desetkrát až dvacetkrát silnější. Nová erupce, k níž došlo asi osm až devět kilometrů západně od místa březnového výbuchu, vytvořila v sopce pod Eyjafjallajökullem prasklinu o délce až dva kilometry. Odborníci nicméně zatím nezaznamenali obávanou zvýšenou aktivitu podstatně větší blízké sopky Katla.
Skoro nikdo tomu nevěnoval pozornost, dokud prach v atmosféře nezačal vážně ohrožovat leteckou dopravu nad celou Evropou. A dnes jsou toho plné noviny, slyšíte o tom v každých zprávách v televizi či rádiu.
Dle portálu ČHMU tu máme toto ranní varování:
V souvislosti s výbuchem sopky Eynafjallajökull na Islandu vydal ČHMÚ (Letecká meteorologická služba) jednak podklad pro vydání informace NOTAM (NOTice for AirMen) a informaci SIGMET uvedené níže. Informace byly vydány na základě výpočtu modelu britské meteorologické služby UK MET Office... ...oblak vulkanického popela zasáhne mezi 10‐12 UTC od severozápadu celý letový prostor ČR a to od země až do letové hladiny FL350 (35 000 stop). Model dále předpokládá, že oblak bude zvolna přecházet přes střední Evropu dále k jihovýchodu. V přízemních hladinách nezhorší výrazně dohlednosti, může se však projevit jemným nánosem na předmětech na zemi. Jemné částice popela, které by mohly pronikat hluboko do dýchacího ústrojí, budou klesat z velkých výšek k zemskému povrchu velmi pomalu. Neočekává se, že by na území ČR v důsledku výskytu sopečného popela došlo k nárůstu koncentrací suspendovaných částic frakce PM10, které by mohly ohrozit zdraví lidí. Výskyt vulkanického popela v letovém prostoru ČR je předpokládán minimálně do zítřejšího rána 06 UTC.
Zajímavé, solidně sepsané, poučné... Uvidíme, jaké senzační podání celého problému přinese večer NOVA...

Žádné komentáře:

Okomentovat