2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 15. dubna 2010

Pavel Kohout: Co by bylo bez eura?

Doporučuji k přečtení zprávu Pavel Kohout: Co by bylo bez eura? serveru kurzy.cz, je to poučné čtení, i když si nejsem jist, zda má autor ve všem pravdu.
Na témže serveru jsem pak na jiném místě našel povídání o dlouhodobých kontraktech na uhlí a následných souvislostech:
...Vysoká cena uhlí by se logicky měla proměnit ve vysokou cenu oceli a následně ve všech produktech, kde se ocel spotřebovává, tedy ve stavebnictví, v automobilovém průmyslu atd. Když si tak člověk vzpomene na velkorysé nabídky šrotovného, těžko lze uvěřit tomu, že by auta začala zdražovat o desítky procent a lidé si je začali bezhlavě nakupovat.
Domnívám se, že stojíme na začátku obrovské inflační spirály, kterou celkem logicky odstartovaly základní materiály a tato se začne šířit dál ekonomikou...
Uvidíme, zda má autor pravdu.



Mimochodem, jeden človíček mi dnes vykládal o tom, že když si koupím zlato, udržím si v něm hodnotu peněz, že zlato nabírá ročně 40%, tak jsem se chtěl podívat, kde je pravda, a proto ten graf: můžete vidět, že když vyberu vhodný časový okamžik, najdu mezi současným datem a hodnotou z toho zvoleného okamžiku průmětný růst skutečně výrazný, za celé období 120% nárůstu za 5 let, tedy 24% ročně, a nebo taky cca za poslední rok ztrátu cca 5% !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat