2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 13. června 2010

Česká síťovka prožívá svoji renesanci

Podle webu ČRo: Česká síťovka prožívá svoji renesanci
Dá se smotat do malého klubíčka i naplnit neuvěřitelným množstvím věcí. Mnozí jste s ní ještě chodili nakupovat. Řeč je o síťovce, populární tašce, která téměř vymizela. Málokdo ví, že síťovka je český vynález a nyní znovu prožívá svoji renesanci.
Byl konec 19. století a na Ždársku spatřila světlo světa první síťovka. Zasloužil se o ni Vavřín Krčil. Aby pomohl své rodině, naučil se už v jedenácti letech síťování. Později začal vyrábět galanterní zboží a mezi jeho nejúspěšnější artikl patřily vlasové síťky. Vyvážel je úspěšně i do zahraničí. Pak však přišla éra zkracování účesů a o síťky už nebyl takový zájem. Ale podnikatel k nim přidal dvě uši a populární síťovka byla na světě. Její výroba byla levná, a taška se postupně stala hitem, který se exportoval do řady zemí celého světa. Jeho vynález mu však vzala konkurence.
...
Síťovka má podobný čas rozpadu jako igelitová taška, ale její životnost je mnohonásobně vyšší. My máme vyzkoušeno a tvrdíme, že jedna síťovka nahradí 200 igelitových tašek každý rok.
...
Vynález Vavřína Krčila slavil úspěch i na výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji. Síťovka měla být dokonce jednou z pěti 'českých perel' v kategorii vynálezů, které ovlivnily svět. Zůstala sice těsně pod stupni vítězů, ale manažerovi Expa Jiřímu F. Potužníkovi bylo líto tašku vyřadit. A navrhl proto Zdeňku Červinkovi, aby si do síťovek mohli návštěvníci českého pavilonu dávat nakoupené dárky. A ten souhlasil. Úspěch těší i Vavřínova vnuka Romana Krčila, který má z návratu vynálezu svého dědečka radost.



A teď zase pár řádků o našem lázeňském pobytu v Jeseníkách...
Včera večer se mi podařilo obě děti uspat - nejdřív totiž usnula Pavla, pak si dobrovolně lehl a usnul Filípek, a nakonec mi Lenička usnula na zemi na polštáři.


Dnes dopoledne jsme byli na výletě - u oveček (kousek před jesenickým Peklem), následně pak vzhůru kolem hájenky nad sjezdovku a nad louku Priessnitzova parku. Celkem měl ten výlet sice asi jen 3 kilometry, ale slušné převýšení a Filípek to vše uťapal sám...
A odpoledne všici spořádaně vytuhli (píšu měkké i, vytuhly děti, vytuhla maminka, ale vytuhl i tatínek!)...

Žádné komentáře:

Okomentovat