2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

neděle 6. června 2010

Zemřel Ladislav Smoljak, spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana

Ach, tak proto jsem dnes letmo zahlédl pana Smoljaka v televizních novinách...
Zemřel Ladislav Smoljak, spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana
Ve věku 78 let zemřel dnes časně ráno režisér, scenárista a herec Ladislav Smoljak. Společně se Zdeňkem Svěrákem založili Divadlo Járy Cimrmana, pro něž společně napsali řadu úspěšných her. Byli také autory a protagonisty několika celovečerních filmů. Nad Smoljakovým úmrtím vyjádřila lítost řada osobností z oblasti umění i politiky, ve které se rovněž angažoval. Objevily se také první úvahy nad tím, co bude dál s Divadlem Járy Cimrmana.
Ladislav Smoljak se chtěl od mládí stát režisérem, ale na DAMU ho nepřijali. Vystudoval tedy učitelství, působil jako novinář, ale pak se setkal se Svěrákem, a to ho přivedlo k vysněnému povolání. Společně stáli koncem šedesátých let spolu s Jiřím Šebánkem a jazzmanem Karlem Velebným u zrodu fiktivní postavy zneuznaného českého génia Járy Cimrmana. Postava zapomínaného ale nezapomenutelného polyhistora si u lidí získala obrovskou popularitu a o inscenace Divadla Járy Cimrmana je velký zájem. Od svého vzniku v roce 1966 divadlo odehrálo téměř 12.000 představení. Postavu Járy Cimrmana se také podařilo úspěšně převést na filmové plátno v komedii Jára Cimrman, ležící, spící. Další hra se stala námětem snímku Rozpuštěný a vypuštěný. Posledním společným divadelním projektem slavné dvojice bylo České nebe, v němž Smoljak vystoupil 27. května na jevišti naposledy. Smoljak se prosadil i ve filmu. Psal scénáře, hrál i režíroval, často ve spolupráci se Svěrákem. Jeho filmové komedie měly u diváků stejně vřelý ohlas jako cimrmanovské divadelní hry, mezi nezapomenutelné patří například Kulový blesk, Vrchní, prchni nebo Marečku, podejte mi pero.

Po dopoledni, kdy jsme opakovali včera zkoušenou první část Kytice, po popoledním obědě v restauraci U lasa, jsme doma "vytuhli", pak dobalili... Babička dovedla děti, ale rodiče je v podstatě nezajímali, chtěly pustit na počítači "Prasátko Pepina"...
Následovala večerní klasika mytí, čištění zoubků a uspávání... Vše je v podstatě sbaleno, zbývá ráno nanosit věci do auta, připravit byt na naši nepřítomnost (technika je mocná věc a případný zloděj by byl nemile překvapen), a můžeme vyrazit na 14 dní do Jeseníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat