2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

středa 30. prosince 2009

Mrazík

Dopoledne jsme jeli do Líšně na návštěvu k babičce (mojí mamce), děti dostali třetí sérii dárků a já oběhal nějaké záležitosti "byťáku" (viz stránky samosprávy). Po obědě jsme zase autem přestěhovali pár věcí na Vinohrady, děti usnuly... Prožili jsme poklidný podvečer, a pak večer poseděli u televize, oblíbený vánoční Mrazík patříval k našemu mládí a dnes jsme s ním "seznámili" i Filípka.
Byl jsem zvědav, co se o Mrazíkovi píše na webu, tož jsem malinko "zalovil". Asi nejstručnější, ale správně výstižnou charakteristiku jsem našel na Wikipedii:
Mrazík (rusky Морозко) je barevný sovětský film z roku 1964, v českých televizích i tradičně vysílaný v době Vánoc. Mrazík je také mýtická postava slovanské mytologie. Film režíroval Alexander Rou, autorem scénáře byl významný dramatik Nikolaj Robertovič Erdman.
Film využívá motivů tradičních ruských pohádek, vlastní děj je ale původní. Hlavními postavami jsou pohádkový děd Mrazík, personifikace zimy, hodná a skromná Nastěnka, kterou ztvárnila Natalja Sedych, a jako její protiklad zlá sestra Marfuša. Dále zde vystupuje také hodný (ze začátku pyšný) Ivan a oblíbená čarodějnice neboli baba jaga, bydlící v chaloupce na kuří nožce, nadabovaná Františkem Filipovským...
Film je v České republice velmi oblíbený, takříkajíc zlidověl (např. ve frázi "Okradli stařenku").

Žádné komentáře:

Okomentovat