2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 11. prosince 2009

Rozhlasové zamyšlení

Tento týden vysílal ČRO1 Radiožurnál pořad Host Radiožurnálu a hostem byl Jan Šmíd, zpravodaj ve Francii. Více se lze o pořadu dočíst zde. Já si dovolím jen malinko citovat:
Po lince z Francie se Lucie Výborná spojila se zpravodajem Českého rozhlasu Janem Šmídem, který hned v úvodu rozhovoru popsal kouzelně vyzdobenou předvánoční Paříž. Krize sice vánoční přípravy zasáhla, ale ne natolik, aby se Francouzi vzdali výzdoby. Ve vysílání popsal navíc práci reportéra nebo svůj vztah ke gastronomii.
Zanedlouho čeká Jana Šmída bilancování čtyřletého působení ve Francii. Zavzpomínal proto na své začátky a představy, se kterými do Francie přijížděl. Nezapomněl však popsat ani běžný den zahraničního zpravodaje a jeho úkoly. "Zpravodaj by měl přesně informovat o zemi a důležitých otázkách, to je samozřejmost. Na druhou stranu by měl vyvolat také zájem u posluchačů," vysvětluje. "Chtěl jsem ukázat Francii takovým způsobem, aby ji posluchač chtěl navštívit."
...
Jak si Jan Šmíd představuje svou budoucnost? "Zůstanu nějakou dobu ve Francii," potvrzuje. "Nemám důvod k odchodu. Mám tady rodinu a malého synka, který tu chodí do školy." Konečně tak, podle svých slov, bude mít možnost poznat Francii a také změnit způsob práce.
V okamžiku, kdy byl zmíněn nástupce Jana Šmída v jeho zpravodajské funkci, jsem se od srdce zasmál. Tím nástupcem bude Jan Pokorný. Konečně přestane dělat z pořadu Ranní Radiožurnál bulvár podobný rádiům jako je Frekvence 1. A že to není jen můj názor se můžete přesvědčit na NECHCEME PŘELADIT! (nemáme kam).
Tématu změny v ČRO se věnuje i server DIGIZONE, ač některé tam zveřejněné (od jinud převzaté) údaje se mi nějak nepozdávají.
Jan Pokorný bude od ledna zpravodajem Českého rozhlasu ve Francii
Střídání na postu stálého zpravodaje ve Francii chystá na přelom roku Český rozhlas. Nynějšího zpravodaje Jana Šmída od ledna vystřídá současný moderátor ranního vysílání na Českém rozhlase 1 – Radiožurnálu Jan Pokorný. Informuje o tom zpravodajský server iDnes.cz.
Podle ředitelky zpravodajství Českého rozhlasu Hany Hikelové se vedení rozhlasu s Pokorným takto dohodlo již přede dvěma lety, kdy nastupoval do Ranního Radiožurnálu. Pokorný si už roli zpravodaje z Francie vyzkoušel při předloňských prezidentských volbách, kdy sledoval předvolební a volební aktivity neúspěšné prezidentské kandidátky Ségolene Royalové, zatímco Jan Šmíd se věnoval pozdějšímu vítězi Nicolasi Sarkozymu.
Jan Šmíd, který se přihlásil do probíhajícího výběrového řízení na generálního ředitele Českého rozhlasu, se podle iDnes.cz do České republiky vracet nehodlá a spolupráci s rozhlasem zřejmě ukončí. Zahraniční zpravodajové mají smlouvu s ČRo na dva roky s možností prodloužení na další dva roky.
Tož uvidíme, co z toho bude, a hlavně jak se změní ranní vysílání hlavní zpravodajské stanice ČRO.
A ještě z podobného soudku, ale po soukromu: Znáte ten vtip o policajtovi, co každý den háže do koše svačinu se slovy: "Zase chleba se sádlem a já sádlo nerad!" a na dotaz kolegy odpoví: "To mi nechystá manželka, to si chystám sám."? Tak trochu podobně se dle mne chová člověk, který si stěžuje na pravidelně se opakující reklamy na Frekvenci 1, v naprosto stejných časech, ale přesto tu stanici ne a ne přeladit. (Čte tento web kolega, pozná se a usměje se, vynadá mi, či se mnou přestane mluvit?)

Žádné komentáře:

Okomentovat